TÜP BEBEK TEDAVİSİ AŞAMALARI NELERDİR?
Belirsiz bir neden ile ya da bazı hastalıklar nedeniyle bebek sahibi olamayan çiftler tüp bebek tedavisine başvuruyor. Bu tedavi ile çiftler hem psikolojik hem de maddi olarak etkileyici bir süreçten geçiyor. Tüp bebek tedavisinin birçok aşaması ve dikkat edilmesi gereken yönleri bulunuyor. Genelde tüp bebek tedavisi aşamalarının zor ve ağrılı olduğu söylenir, hâlbuki bu doğru değildir. Ecemiş Klinik olarak biz tüm süreçte sizin yanınızda oluyor, gerekli tüm bilgileri size veriyoruz.
Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları şöyledir;
1. Tüp Bebek Tedavisi Aşaması: Değerlendirme
Önce muayenemize gelen çiftler belirli kan tahlilleri ve ultrason yöntemi ile incelenir. Erkekten sperm tahlili istenir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda bir neden ortaya çıkarsa tedavi yöntemi duruma göre şekillenir. Çiftin evlilik süresi ve ne kadar süredir bebek istemi olduğu sorulur. Daha önce düşük, doğum, kürtaj gibi süreçlerden geçip geçmediği dinlenir.
2. Tüp Bebek Tedavisi Aşaması: Hormon ve İlaç Süreci
Tüp bebek tedavisine karar verildikten sonra genel olarak süreç kadın üzerinden ilerliyor. İlk önce kadından yeterli ve kaliteli yumurta elde edebilmek için ilaçlar ve iğneler uygulanıyor, hormonlar baskılanıyor. Unutulmaması gereken bir nokta var ki; bu da tüp bebek (IVF) sürecindeki anne adayının çok yumurtası olması değil, yeteri kadar kaliteli yumurtası olması avantaj sağlamaktadır
3. Tüp Bebek Tedavisi Aşaması: Yumurta Gelişimi ve Yumurta Çatlatma
Belirlenen dozda uygun görülen iğneler uygulanır ve ultrason kontrolleri sonrasında 16-20 mm çapında olgun yumurta elde edildiği saptandığı zaman yumurta çatlatma iğnesi kullanılır ve 34-36 saat aralığında yumurta toplama işlemi (OPU) yapılır. Bu işlemin uzman hekim tarafından yapılması önem taşır.
4. Tüp Bebek Tedavisi Aşaması: Yumurtala Toplama İşlemi (OPU)
Tüp bebek tedavisinin en çok merak edilen aşamalarından biri de yumurta toplama işleminin nasıl olduğudur. Anne adayı belirtilen saatte klinikte olmalıdır ve bu tedavide zamanlama çok önemlidir. Verilen anestezi ile yumurtalar toplanır ve laboratuvar ortamında saklanır. Aynı gün baba adayı da sperm örneği verir ve anne adayından toplanan kaliteli yumurtalar ile döllenmesi sağlanır. Erkeğin sperm verdiği gün 2 – 4 gün arasında cinsel perhizi olması gereklidir
5. Tüp Bebek Tedavisi Aşaması: Embriyo Transferi ve Gebelik
Gelişen embriyolar 3 ile 5 gün arasında doktorunuzun ve embriyoloğunuzun uygun gördüğü bir günde anne adayına transfer edilir. Çok kolay ve ağrısız bir işlem olduğu için anesteziye ihtiyaç duyulmayabilir. 10 gün sonrasında gebelik beklemek üzere çiftin evine gönderilmesi daha uygundur. Yapılan bilimsel çalışmalara göre, yatak istirahatine oranla, evlerine gönderilen çiftlerin gebelik şansının daha yüksek olduğu gözükmektedir.
Sevgili çiftler, tüp bebek tedavisi emek isteyen bir süreçtir. Ancak unutmamalıdır ki aksi de olabilir. Bu durumda pes etmeden yola devam etmek ve doktorunuza güvenmeniz gerekmektedir.