Tüp Bebek Tedavisini Olumsuz Etkileyen Faktörler Çocuk sahibi olmak isteyen kişilerin ortalama yüzde 80’i 1 yıl içinde her şey yolunda ise kadının gebeliği ile sonlanır. Ancak 1 yıl çocuk istemi olmasına rağmen pozitif sonuca ulaşamayan çiftler için uygun tedaviler bulunmaktadır. Bunların başında tüp bebek tedavisi gelmektedir. Bunun için öncelikle sebep ve uygun tedavinin ne olacağı kararlaştırılmalıdır. Bunun için de doğru ve uzman bir hekim tarafından desteklenmelidir.
Tüp bebek tedavisine başlandığı andan itibaren çiftler bu durumun bilincinde olmalı ve muhakkak dikkatli olunması gereken hususları öğrenmelidir. Verilen ilaçlar saatinde ve istenildiği şekilde uygulanmalı aynı zamanda kullanılan iğneleri steril bir şekilde yapmaya dikkat etmek gereklidir.
Tüp bebek tedavisinin başarı oranı yaklaşık olarak yüzde 33 ila yüzde 55 arasında değişkenlik gösterir. Bu ortalamayı yukarı ve aşağı çeken birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörleri şöyle sıralayabiliriz;
- Anne adayının yaşı,
- Baba adayının sperm kalitesi,
- Kadındaki çikolata kisti, myom, rahim yapışıklığı, polip, tüplerin tıkanıklığı gibi etmenler,
- Kadındaki tiroit hormon bozuklukları,
- Anne adayındaki kan pıhtılaşma sorunları,
- Kilo,
- Stres,
- Alkol,
- Sigara gibi etmenler tüp bebek tedavisinde olumsuz etkiler arasında sayılabilir.
Bu faktörlerin bir kısmı sizin elinizde olup, bir kısmı da maalesef sağlıksal sorunlar arasında yer almaktadır. Tüp bebek tedavisinde başarı oranını arttırmak ve tüp bebek tedavisindeki olumsuz etkileri en aza indirmek için çiftler ellerinden geleni yapmakla yükümlüdürler.
Tıbbi faktörler arasında yer alan anne adayının yaşı belki de tüp bebek tedavisinde başarı oranını etkileyen en önemli husustur. Yaklaşık 35 yaşından itibaren azalan yumurta sayısı ve kalitesi tüp bebek tedavisindeki olumsuz etkiler arasında ilk sırayı almaktadır. Sperm kalitesi de bir o kadar önemlidir. Kadında bulunan çikolata kisti, myom ve polip gibi durumlar tüp bebek uygulamasında tedavi edilmesi gereken konular arasındadır. Kadınlarda sık rastlanan tiroit problemleri ise düşük riskini arttırdığı gibi gebe kalmayı da zorlaştırıcı etkiler arasında sayılabilir. Bunun için muhakkak çocuk istemi olmadan önce anne adayının bir Endokrin Uzmanı tarafından değerlendirmesi yapılmalıdır. Anne adayında görülen kan pıhtılaşma sorunu bazı genetik testler ile kolaylıkla teşhis konulabilmektedir. Eğer böyle bir durum söz konusu ise tedavi süresi boyunca hatta belki gebelik boyunca kan sulandırıcı iğne veya ilaç kullanma durumu ile karşı karşıya kalınabilir.
Bu faktörlerin hepsi tüp bebek tedavisindeki olumsuz etkileri ortadan kaldırmak için yapılması gereken hususlar arasındadır. Tüm değerlendirmeler ve incelemeler yapıldıktan sonra tüp bebek planlamak çok daha net ve olumlu sonuçlara çiftlerimizi ulaştıracaktır.
Ecemiş Klinik olarak, sizin ve bebeğinizin daha sağlıklı bir geleceğe kavuşması için elimizden gelenin en iyisini yapmaya gayret gösteriyoruz. Bizimle iletişime geçerek hizmetelerimiz hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.