Tüp Bebek Tedavisi Nedir?
Tüp bebek tedavisi, çocuk sahibi olamayan çiftlerin başvurduğu bir yardımcı üreme tekniğidir. Tüp Bebek Yumurtalıklarındaki yumurtalar ilaçlar yardımıyla uyarılan anne adayından ultrasonografi eşliğinde toplanan yumurtalarla, erkekten alınan spermlerin laboratuvar ortamında döllenmesi ve daha sonra gelişen embriyoların rahim içerisine yerleştirilmesi ile gebelik elde edilmesi işlemidir.
Kişiye Özel Tüp Bebek Tedavisi
Tüp Bebekte Kişiye Özel Tedavi ile Çocuk, her çiftin sahip olmak istediği ve hayatın insana sunduğu en değerli zenginliklerden biridir. Ancak her çift normal yollardan çocuk sahibi olma konusunda aynı şansı elde edemeyebiliyor. Gelişmekte olan teknoloji ve tıbbın sağladığı yeni yöntemler, doğru ve etkili tedavilerle birleşerek her geçen gün daha fazla insanın umudu kucaklamasına fırsat vermektedir. Ancak şu da unutulmamalıdır ki; bazen bu mutluluk, uzun mücadeleler sonucunda gelmektedir. Kısa zamanda umutsuzluğa kapılmak ve tedaviye devam etmemek baştan kaybetmektir. Tüp Bebek tedavisi, sabır ve istikrar gerektirmektedir.
Kişiye özel yapılan tüp bebek tedavisi, gün geçtikçe gelişmekte ve teknolojinin bize sunduğu yeni yöntemler ile daha etkili ve doğru tedavilerle net sonuçlara ulaşma şansımız artıyor. Uzun süreli bir tedavi süreci olabilir. Bu durumda istikrarlı olabilmek ve sabırlı davranabilmek oldukça önem taşıyor. Özellikle anne adayının psikolojik açıdan rahat olması tüp bebek tedavisinde son derece önemlidir. Her türlü tedavide olduğu gibi, tüp bebek tedavisinde de aşırı stres yapmak dezavantaj oluşturacaktır.
Öncelikle güvendiğiniz bir merkeze ve kadın doğum hekimine muayene olmanız gereklidir. Sonrasında size özel bir tedavi protokolü hazırlanır. Uzman gerekli görürse anne adayından HSG (rahim filmi) isteyebilir. Burada en önemli hususların başında size verilen ilaçları ve iğneleri tavsiye edilen saatte ve hep aynı zaman diliminde uygulanmasına özen göstermek geliyor.
Embriyo transferi anne adayından toplanan yumurtaların gelişim sürecine göre yapılır. Süreci kadın doğum uzmanı ile birlikte embriyolog yönetir. Transfer esnasında anestezi gerekmemektedir.
İlaçlar ile uyarılan anne adayının yumurtaları ultrason eşliğinde ve anestezi altında toplanıyor ve baba adayından alının sperm örnekleri ile laboratuvarda döllenmesi sağlanıyor. Oluşan embriyolar 3 ila 5 gün içinde anne adayının rahmine transfer ediliyor. Burada kadından toplanan yumurta sayısından daha çok oluşan embriyo sayısı önemlidir. Üstelik bu embriyolarında kaliteli olması gebeliğin gerçekleşmesini kolaylaştırmaktadır. Tüp Bebek’de Tedaviye olumlu sonuç kişiden kişiye değişir ve unutulmamalıdır ki bir kadından her ay kaliteli ve istenilen sayıda yumurta elde edilememektedir. Bu nedenledir ki her tüp bebek denemesinde farklı yanıt elde edilebilir.
Neden Tüp Bebek Tedavisi Yapılır?
Nedeni belirlenemeyen kısırlıklar, yaşın ilerlemesi, erkeklerde sprem kalitesinin düşük olması, sperm sayısının azlığı, kadınlarda ise enfeksiyon ve tüplerdeki tıkanıklıklar, aşırı kilo gibi rahatsızlıklar nedeniyle çocuk sahibi olamayan çiftler için imkan sunar. Bu nedenle tüp bebek tedavisi, uzun yıllardır tercih edilen yöntemdir.
Tüp bebek tedavisi kendinizi güvende hissettiğiniz ve araştırmalarınız doğrultusunda doğru tedavi protokolünü sürdürdüğüne inandığınız bir tüp bebek merkezi ile yürütülmelidir. Öncelikle çiftlerin doktorlarına güvenmeleri ve olumlu bir düzeyde bağ kurmaları tüp bebek tedavisinde her iki tarafı da rahatlatacaktır.
Tüp bebek tedavisinin tek bir uygulama yöntemi olmasına rağmen kullanılan ilaçlar ve dozlar anne adayının durumuna göre değişiklik göstermektedir. Bu düzeni doktorunuz size bir liste halinde yazılı olarak bilgilendirecek ve bu plana dikkatli bir şekilde uymanızı isteyecektir. Kullanılan ilaçların ve iğnelerin saatleri oldukça önem taşımaktadır. Bütün bunların sonrasında rahmin kalınlığı ve yumurtaların yeterli büyüklüğe gelmesi halinde OPU (yumurta toplama işlemi) yapılır. Bu işlem sonrası çiftlere embriyoloğun belirttiği tarihte 3-5 gün içinde transfer planlanır. Anne adayının yaşına göre kaç embriyo transferinin uygulanacağı Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiştir. 35 yaşın altındaki anne adaylarının tek seferde 1 embriyo transfer hakkı vardır.
Tüp bebek tedavisinde hangi tüp bebek merkezinin olduğunun önemi olmadan 35 yaş üstünde 2 embriyo transferi yapılabilir. Annenin yaşının gebeliğin gerçekleşmesinde oldukça büyük bir önemi vardır. Kadının yaşı ne kadar genç ise gebeliğin pozitif olma ihtimali daha yüksektir. O nedenle çiftlere evlendikten sonra çocuk sahibi olmak için çok fazla geç kalmamaları ve kariyer ya da başka sebeplerle çocuk isteğini ikinci plana atmamalarını tavsiye ediyoruz. Menepoz dönemi sonrasında gebelik şansı kalmadığını hatırlatıyoruz.
Tüp bebek tedavisindeki başarı oranını arttıran bir takım teknolojik cihazlar bulunmaktadır. Örneğin embriyoskop, gelişen embriyoları belirli günler ve belirli sürelerde bulunduğu tüplerden çıkarıp mikroskop altında incelemek yerine oluşabilecek bazı riskleri tamamen ortadan kaldırıyor.
Toplanan yumurta sayısının yeterli olması, embriyoların kaliteli olması, spermde bir morfolojik bozukluk olmaması, transferin başarılı gerçekleşmesi, ilaçların düzenli ve planlı kullanılması halinde dahi sonuç negatif olabiliyor. Tıbbın ve bilimin yetersiz kaldığı bu alanda anne adayının umudunu yitirmemesi ve yeni bir tedavi planı için güçlü olması gereklidir. Tüp bebek tedavisine başlarken çiftler her durumu göze almalı pozitif düşünmelidir.
Tüp bebek tedavisi hakkında detaylı bilgi için Ecemiş Klinik ile irtibata geçebilirsiniz. Anne ve baba olmayı ertelemeyin ve bizi arayın.
Tüp Bebek Uygulamaları Kişiye Göre Değişiyor mu?
Çocuk sahibi olmak isteyen ve tedaviye ihtiyaç duyan çiftlerin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri, hayatlarında o güne kadar hiç duymadıkları uygulama ve teknolojiler arasında bir seçim yapmak oluyor.Anne baba adayları, yeterli bilimsel kanıtı olmayan yöntemleri mucize gibi sunan kişilere ve kurumlara karşı dikkatli olmalıdırlar.
Tüp bebek denemelerinde mucize bir yöntem yoktur, hastanın yapısına göre uygulanan yöntemler vardır. Tüp bebek uygulamasında tedavinin başarı şansını artırmak için bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemlerin kullanılması gerekir. Hastanın öncelikle anatomik bir anormalliği varsa, ortaya konulmalı ve soruna yönelik tedaviye başlanmalıdır. Öyle ki; çiftlerin eşey hücreleri bile (yumurta ve sperm) her ay değişkenlik gösterebilmekte ve kalite farklılığı olabilmektedir.
“Kaliteli Laboratuvar İleri Teknoloji ve Başarı ile Kendini Gösterir”
Tüp bebekte kaliteli laboratuvar çok önemlidir. Bu kalitenin her hasta için, her uygulamada, her şart ve durumda en üst düzey olmasının sağlanması gereklidir.Bu da ciddi bilimsel ve maddi yatırımla olabilmektedir.Aynı zamanda laboratuvar ekibinin deneyimli olması ve sürekli eğitim alması gerekir.
Tüp Bebek Uzmanının Yaklaşımı Nasıl Olmalıdır?
Tüp bebek tedavisi gibi hassas bir alanda hizmet vermek, uluslararası standartlarda bir donanım ve laboratuvarlara sahip olmanın yanı sıra deneyimli ve hasta dostu bir ekibi de gerektirir. Tüp Bebek Uzmanları, anne baba adaylarına kişiye ve soruna özel tedavi uygulamaları sunmalıdır.
Her vakada sorunun kaynağına inmeye çalışmak ve bu sorunlara uygun tedavi yöntemleri önermek gerekir. Anne Baba Adayları Tedavi Süreci Hakkında “Doğru ve Yeterli” Bilgilendirilmelidir.
Tüp bebek ya da kısırlık tedavilerinde sonucun kendisi kadar tedavi süreci de büyük önem taşıyor. Belli bir fedakarlık, sabır, anlayış gerektiren bu süreçte çiftlerin moral ve motivasyonlarının güçlü tutulması ve sağlıklı bilgilendirilmeleri tedavinin sonucunun başarılı olmasına katkı sağlamaktadır. Başarısız olan bir deneme sonunda, doktorun çiftlerin yeniden mücadele etmelerini sağlamak ve tedaviden vazgeçmemeleri adına niye gebe kalamadıkları konusunda yeterli açıklamada bulunması gerekir.
Kaliteli Bir Embriyoloji Laboratuvarında Neler Olmalıdır?
• Laboratuvarın havasını temizleyen sistem, özel ışık ve ısı düzeneği, • Laboratuvar duvarlarının özel boyası ve sterilizasyonu, • İşlemlerin yapıldığı özel bölmelerin malzemesi ve kalitesi, • Mikroenjeksiyon yapılan özel mikroskop sisteminin hassasiyeti ve kalitesi, • Anne rahmini taklit eden bir nevi kuluçka makinesi olan inkübatörlerin kalitesi, sayısı, işleyiş mekanizması, kontrol edilme aralıkları, çalışma esasları, • Kullanılan sıvıların çeşitleri, tazeliği, miktarı, • Embriyo dondurma ve çözmede yüksek başarı, • Kullanılan en küçük pipetten kaba kadar eş zamanlı olarak yeni gelişen teknik ve ekipmanın laboratuvara ustaca adapte edilmesi gerekir. Sonuç olarak, son 20 yılda tüp bebekte özlediğimiz anlamda mucize denilebilecek bir buluş olmayıp başarı ve mutlu son, doğru yaklaşım ve tedaviye istikrarlı devam sonucunda gelmektedir ve her yeni teknik her çifte fayda getirmemektedir.
Tüp Bebek (IVF) İşlemi Nedir?
Tüp Bebek için verilen ilaç tedavisi ile anne adayından birden fazla yumurta alınır. Tüp Bebek işleminde Baba adayından alınan spermler, laboratuvarda özel bir şekilde ayrıştırılır. Her yumurta ile beraber 50.000-100.000 sperm ile aynı kaba koyulur. Tüp Bebek İşleminde Sperm parametrelerinin bozuk olduğu durumlarda bu sayı arttırılabilir. Tüp Bebek de Bir spermin yumurtanın içine kendi başına girerek döllenme işleminin gerçekleşmesi beklenir. Döllenmiş yumurta hücreleri bölünerek embriyoyu geliştirir. Embriyolar her gün kontrol edilerek 2-3 gün laboratuvar şartlarında büyümeleri sağlanır. IVF genellikle tüplerinde tıkanıklık nedeniyle gebe kalamayan hastalarda tercih edilen tedavi şeklidir.
Tüp Bebek Mikroenjeksiyon (ICSI) İşlemi Nedir?
Tüp Bebek Bu işleminde IVF’ den farklı olarak her bir yumurtanın içine bir sperm enjekte edilir ve embriyoların gelişimi için beklenir. Gelişen embriyolardan transfer için uygun olanlar seçilir. Tüp Bebek Mikro enjeksiyon genellikle sperm sayısının çok düşük olması veya menisinde hiç sperm olmamasına karşın, testisinde sperm bulunan erkeklerin tedavisinde tercih edilir. Ancak günümüzde tüp bebek ile ilgili tedavilerde döllenme oranında artış nedeniyle IVF yerine mikro enjeksiyon tercih edilmektedir.
Tüp Bebek Tedavisinin Aşamaları Nelerdir?
- Çiftlerin tüp bebek öncesi danışmanlık ve tetkiklerin tamamlanması (adet döneminin 2 ya da 3. günü hormon tahlili, vajinal ultrasonografi, erkeğe ait sperm tahlili ve rahmi değerlendirmek için histerosalfingografi / ofis histeroskopi). Tüp Bebek Tedavisinin Aşamalarını daha detaylı inceleyebilirsiniz
- Yumurtaların ilaçlarla uyarılarak büyütülmesi ve olgunlaştırılması (bu işlemin amacı, embriyo oluşturmaya aday çok sayıda yumurta elde etmektir.) Yumurtaların nasıl geliştirildiği ile ilgili daha fazla bilgiyi sitemizde bulabilirsiniz
- Yumurtalıkların ilaçlar yardımı ile baskılanması (bu işlemin amacı istenmeyen zamanda yumurtaların çatlayarak karna dökülmelerinin önüne geçilmesi ve daha fazla embriyo elde edilebilmesidir.).
- Yumurtaların ameliyathane şartlarında vajinadan (hazne) ultrasonografi eşliğinde toplanması işlemi yapılır. Web sitemizde, yumurtaların nasıl toplandığını daha detaylı incelemeniz mümkün.
- Yumurtaların spermle laboratuvar ortamında kendiliğinden döllenmesi (IVF) ya da tek yumurta içine tek sperm verilmesi (ICSI)
- Gelişen embriyoların anne rahmine yerleştirilmesi
Tüp Bebek Tedavisi Ankara
Tüp Bebek Tedavisi için başvuran çiftlerimiz Ankara Ecemiş Klinikte, Op. Dr. Tolga Ecemiş yönetiminde değerlendirmeleri yapılmaktadır. İnsan hayatındaki en unutulmaz duyguları yaşatan bebek sevincini normal yollarla yaşayamayan çiftlerimize tüp bebek tedavisi uyguluyoruz ve birçoğunu mutlu ediyoruz.
Tüp bebek tedavisindeki tüm aşamalar hakkında bilgi almak için Tüp Bebek Merkezi (Ankara) Ecemiş Klinik ekibi ile iletişime geçebilirsiniz.