Tüp Bebek Tedavisi Kaç Kez Tekrarlanabilir, Tüp bebek tedavisi ile ilgili olarak sık karşılaşılan sorulardan birisi de Tüp bebek tedavisi kaç kez tekrarlamak gerekir? oluyor. Şöyle ki; eşler arasına bir uyuşmazlık yok ise ve sorun tam olarak saptanmış ise yaş ve kriterler de uyuyor olmalıdır. Tabi ki, yumurta ve sperm varlığında, ciftlerin maddi ve manevi gücü dahilinde, tekrar sayısı istenildiği kadar arttırılabilir. Ancak yapılan araştırmalar gebeliğin gerçekleşmesi için % 95 oranında tüp bebek tedavisinin tekrar sayısının özellikle altıncı denemeden sonra, anlamı derecede gebelik şansı düştüğünü gösteriyor. Yani ilk beş denemeden sonra gebebik olmuyor ise, altıncı tüp bebek denemesinden sonra artık % 1 oranlarla ifade edilecek gebelik şansı ortaya çıkmaktadır. Tıbben altıncı denemeden sonra çokta tedavi önermiyoruz.
Genelde tüp bebek denemelerinden sonra çiftlerde başarı elde edilemiyor ise, çok ağır yumurta ve sperm problemi olduğundan bahsedebiliriz. Bundan sonraki süreçte, donasyon dediğimiz yumurta ve sperm nakline yönlendirmek söz konusu olacaktır.
Tabi ki çiftlerin hekimlerle olan diyaloğu çok önemlidir. Genelde gebelikler olmayınca, farklı hekim yada merkezle görüşmeler tercih ediliyor. Bu aşamda önerilen, aynı hekim yada merkezle yola devam edilmesidir. Doktorunuz gebeliğe inanıyorsa farklı tedavi yöntemleri deneyerek tedaviye devam edebilir. Böylece deneme sayısı altıdan fazla olabilir. Tecrübelerimiz ve örneklerimiz de gösteriyor ki, sekizinci ve on ikinci denemelerde gebe kalan olgular var. Ancak öncelikle doktorun gebeliğe inanması ve hastasını da inandırması gerekmektedir.
Şu husus da atlanılmaması gereken bir konudur: Önceki tedavinin neden olumsuz yanıt verdiği ile ilgili olarak muhakkak bir araştırma yapılması gereklidir. Hiçbir sebep bulunamayacağı gibi belki de daha önceden konulmayan bir teşhis ile daha sonraki tüp bebek tedavilerinde başarı oranı arttırılabilir. saptanan sebepler ile yeni bir inceleme yapılır ve sebepsiz infertilite varsa bu duruma bir son verilebilir. Her şey yolunda gitse dahi embriyo anne rahmine tutunamayabilir ve böylece gebelik oluşmayabilir. Bu çok normal bir durumdur ve asla yılmamak gerekir.
Tüp bebek tedavisi anne adayının yaşı ve baba adayının yeterli spermi olduğu sürece istenildiği kadar denenebilir. Sadece çiftler tüp bebek aşamaları için uygun dönemin içerisinde bulunmalılar. Sperm sayısı az olan erkeklerde tüp bebek tedavisi başarı oranı daha farklıdır. Bu süreç uzman bir ürolog tarafından değerlendirilmelidir. Kadının 38-40 yaşından sonra başarı şansı düşer ve ne kadar erken tedaviye başlanırsa o kadar sonuca ulaşmak kolaylaşır.
Tüp bebek tedavisi aşamasında hiçbir hekim ve uzman hastaya yüzde yüz başarı sağlanabileceğinin garantisini veremez. Tekrarlanan tedavilerde başarı şansı bir öncekine göre daha fazladır. Genç hastalar daha çabuk gebe kalabilirken ileri yaştaki kadınlarda bu durum biraz daha zor olabilir. Tüp bebek tedavisi olumsuz sonuçlansa bile umutsuzluğa düşmemelisiniz. Unutmayın ki bu süreçte stresi kontrol edebilmek çok önemli.
Tüp bebek tedavisi, günümüzde oldukça sık uygulanmasına rağmen konunun ayrıntılarıyla ilgili bilgi açıklığı oldukça fazla. Bu konudaki tüm bilgileri web sitemizdeki makalelerden öğrenebilirsiniz.