Preimplantasyon Genetik Tanı PGT Nedir, birkaç tüp bebek tedavisinde pozitif sonuç alınmasına rağmen düşük yaşanıyor ise hekimin de önerisi ise PGT Genetik Tanı Testi yapılabilir. PGT Genetik Tanı Testi, anne adayından yumurtalar toplanıp baba adayından sperm örneği alındıktan sonra laboratuvar ortamında döllenen embriyolardan alınan biyopsi üzerinde gerçekleşir. Daha sonra embriyolar transfer gününe kadar dondurulur. Özel bir laboratuvarda 3. ya da 5. gün embriyolarından alınan biyopsiler incelenir ve genetik bir sıkıntı olup olmadığının sonucu ortaya çıkar. Bu sonuca göre pozitif gelen embriyolar anne adayı tekrar transfer dönemine hazırlanıp işlem gerçekleşir.
Tüp bebek tedavilerinde baba adayında azospermi yani hiç canlı sperm hücresi bulunamaması halinde testisten iğne ile sperm alınabilir. Bu işleme TESA denilir. Ayrıntılı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.
PGT Genetik Tanı Testi ile gerçekleşen transfer sürecinden sonra düşük yaşama şansı azalır ve bebekte kromozomsal bir sıkıntının büyük bir bölümünün önüne geçilir. Bu sayede daha sağlıklı bebekler dünyaya gelir. PGT Genetik Tanı Testi günümüzde oldukça önemli bir uygulama olarak bilinmektedir. Uzun süre tüp bebek tedavisi görmüş kişilerin PGT Genetik Tanı Testi yaptırması sonucun pozitif olmasını destekleyebilir.
PGT Genetik Tanı Testi’nin Avantajları
– Uygun olgularda tüp bebek uygulamasının başarısını arttırır.
– Gebelik oranını arttırır.
– Gebeliğin abortus (düşük) ile sonuçlanma riskini azaltır.
– Gebeliğin tıbbi sonlandırılma gerekliliğini azaltır.
– Çoğul gebelik oranını azaltır.
– Tekrarlayan başarısız IVF denemelerinin getirdiği ekonomik ve psikolojik yükleri azaltır.
PGT Genetik Tanı Testi Önerilen Durumlar:
– 36 yaş ve üzeri yaştaki anne adaylarına,
– İki veya daha çok tüp bebek uygulanmasına rağmen gebelik elde edilememiş çiftlere,
– Tekrarlayan erken gebelik kayıpları (düşükleri) olan çiftlere (translokasyon taşıyıcılığı dışı sebepli)
– Dengeli translokasyon taşıyıcısı çiftlere,
– Ailevi Akdeniz anemisi, Orak Hücre Anemisi, Kistik fibrozis, SMA gibi tanısı mümkün olan bazı tek gen hastalıkları yönünden risk taşıyan eşlere,
– Önceki gebeliklerinden genetik hastalıklı bir çocuk sahibi olan çiftlere,
– Anöploidili (kromozom bozukluğu bulunan) gebelik öyküsü olan annelere,
– TESE olgularına (şiddetli erkek infertilitesi ile birlikte olan olgular).
Tüp bebek tedavi süreci ve PGT Genetik Tanı Testi hakkında detaylı bilgili Ecemiş Klinik ekibi ile iletişime geçerek öğrenebilirsiniz.