Kilo, Yaş, Sigara ve Alkol Kullanımı Tüp Bebek Tedavisini Nasıl Etkiler, Tüp bebek tedavisine başlayan tüm çiftler bu süreç içinde muhakkak beslenmesine ve yaşam şekline dikkat etmelidir. Sağlıksız yiyecek ve içeceklerden kaçınmalı, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkları var ise tüp bebek tedavisi süresince uzak durmalıdır. Ancak bu konuda unutulan bir husus vardır ki o da, tüp bebek tedavisinden en az 3 ay önce sağlıksız yaşamdan kurtulmak gereklidir. Özellikle baba adayı sigara ve alkolden tüp bebek tedavisine başlamadan aylar öncesinde bırakmış olması sperm kalitesini ve sayısını oldukça etkilemektedir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki zararlı alışkanlıkları olmayan ve hayatında düzenli spor ve egzersiz olan kişilerde tüp bebek tedavisi başarı oranı artıyor.
Aşırı zayıf ya da aşırı şişman kadınlar tüp bebek tedavisi ile gebe kalmada güçlükler yaşayabilirler. Tüp bebek tedavisinde özellikle, vücut kitle endeksi (BMI), 30’un üzerindeki anne adaylarında düşük ve erken doğum riski artmaktadır. Sigara ve alkol, kullanımı erkeklerde sperm sayısını kalite ve hareketliliğini azaltır. Kadınlarda aşırı sigara kullanımı, yumurtanın kalitesini bozar, sayısını azaltır ve erken menopoza sebep olur.
Tüp bebek tedavisi kaç kez tekrarlanabilir sorusuyla oldukça sık karşılaşılmaktadır. Bu konu ile ilgili ayrıntılı yazımızı koyu renkli alana tıklayarak okuyabilirsiniz.
Yaş, kadınlar için ideal üreme yaşı 18-35 arasıdır. Ancak, modern toplumlarda evlenme yaşı ve buna bağlı olarak gebelik yaşı giderek gecikmektedir. Günümüzde, özellikle kadınların iş hayatında aktif rol almasının artışıyla birlikte, doğurganlıklarını ertelemeleri söz konusudur. İleri yaşta bebek doğuran, özellikle ilk bebek için 30’lu yaşlarını bekleyen pek çok kadın mevcuttur. Tıptaki gelişmelere paralel olarak gebelik takibindeki gelişmeler de ileri yaş gebeliklerini teşvik eder bir hal almıştır.
Uzun yıllar boyunca infertilite nedeni ile tüp bebek tedavisi görüp de çocuk sahibi olamayan pek çok çiftin kısırlık tedavilerinde sağlanan başarılardan faydalanmak istemeleri de bu artış da önemli rol oynamaktadır. Bu durum tıbbi olarak bazı sorunları beraberinde getirmektedir. İleri yaş da anne olmak isteyip normal yollarla anne olamayan kadınlar, ortalama 35 yaştan sonra yumurta sayılarının azalması veya yumurtaların kalitesinin bozulması nedeniyle tüp bebek tedavisinde başarı oranını düşmektedir. Bu nedenle bayanlara erken evlenmeyi ve gebeliği geciktirmeleri önerilmektedir.
Tüp bebek tedavisinde tıbbi sebepler kadar çevresel faktörlerde önemli etkidedir. Bunları şöyle sıralayabiliriz;
- İdeal kiloda olun
- Stresinizi azaltın
- Pozitif düşünün
- Sigara ve alkolü tedaviden en az 3 ay önce bırakın
- Egzersiz ve sporu yaşam tarzı haline getirin
- Yumurta ve sperm kalitesini arttırıcı vitamin takviyesi alın (doktor kontrolünde)
- Akdeniz usulü ve sağlıklı beslenin
- Çiğ kabuklu yemiş tüketin
- C vitamininize önem verin, bağışıklık sisteminizi güçlü tutmaya gayret edin.
- İşlenmiş gıdalardan uzak durun
- Sabırlı, kararlı ve istekli olun
- D vitamini düzeyinizi kontrol ettirin gerekli ise takviye alın (doktor kontrolü ile)
Bunların dışında en önemlisi doğru bir klinikte ve uzman bir hekim ile tüp bebek tedavisine başlayın. Kliniğin kullandığı laboratuvar, embriyolog ve tüm ekip bu süreçte oldukça önemlidir. Araştırın, gidip görüşün ve içinize sinen bir merkez ile bu yola girin.
Tüp Bebek Tedavisi için merkezimize iletişime geçebilir, web sitemizden detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.