Eşinizin Spermleri Nasıl Alınıyor, Tüp bebek tedavisinde yumurtalar yeterli sayıya ve olgunluğa ulaştığında toplanır. Sonrasında babadan alınan sperm ile laboratuvar ortamında döllenmesi beklenir. Tedaviye başlamadan önce hem anne adayına hem de baba adayına çeşitli testler yapılarak, tedavi planı oluşturulur. Bu durumda annenin AMH (yumurtalık rezervi) değerine, kan değerlerine, yaşına, kist veya miyomu olup olmamasına, tüplerinin tıkalı olup olmamasına, rahim içi bir yapışıklık olup olmamasına, rahimde şekilsel bozukluklara bakılır ve bu gibi birçok sebep tüp bebek tedavisinde başarı oranını etkiler.
Anne adayı için yapılacak testler ne kadar fazla ise baba adayı için ise o kadar azdır. Zaten baba adayı, tüp bebek tedavisi boyunca sadece bir sahnede rol alan bir oyuncudur. Yumurta toplama işlemi günü baba hastanenin veya merkezin gerekli şartlar sağlanan özel odasında bir kaba sperm örneği verir. Sonrasında bu sperm örneği embriyologlar tarafından incelenir. Kaliteli olanlar, morfolojisi düzgün olanlar ayıklanır ve anne adayından toplanan yumurtalar ile döllenmesi sağlanır.
Bazen her şey yolunda gitse dahi sperm ile yumurta döllenmeyebiliyor. Bu durumda maalesef tedavi sona erdirilir ve yeni bir planlama yapılır. Babanın verdiği sperm örneği incelendiğinde sayısında, morfolojisinde ya da çeşitli nedenlerle bir sıkıntı görülmedi ise standart tüp bebek tedavisi gerçekleştirilir. Ancak baba adayı azospermi yani hiç sperm üretemiyorsa bu durumda farklı bir tedavi planı uygulanır.
Tüp bebek tedavisi sırasında sabırlı olmak ve psikolojik açıdan stresten uzak bir süreç geçirmek gereklidir. Özellikle yumurta toplama işlemi (OPU) sonrası ve transfer sonrası gerginlikten uzak olmakta fayda vardır.
Azospermi hastalarında önce kullanılan hormon ilaçları ve iğneleri ile belli aralıklarla sperm örneğinden takip edilir. Tedaviye yanıt verip vermediği araştırılır. Gerekirse TESE ameliyatı ile erkekteki yumurtalıklar operasyon ile açılır ve sperm örneği aranır.
Bazı azospermi vakalarında tedavi uzun sürebilir. Bu durumda sabırlı olmalı ve gerekli tüm kurallara uyulmalıdır. Azospermi hastaları sperm kalitesine zarar verecek tüm olgulardan kaçınmalıdır. Spermi etkileyen özellikle sigaradan uzak durmalı, sağlıklı beslenmeli ve düzenli egzersiz yapmalıdır.
Günümüzde birçok azospermi hastalarının da çocuk sahibi olduğu görülmektedir. Tüm tahliller ve tüp bebek tedavisi planlaması için Ecemiş Klinik ile iletişime geçebilirsiniz.