Embriyoya Genetik Tanı Nasıl Yapılır, Birkaç kez tüp bebek denemiş ve başarısız olmuş adaylar için hekim tarafından bazı genetik tanı testleri önerilebilir. Bunların birçok çeşidi olmasına rağmen en çok embriyoya uygulanan genetik tanı testleri tercih edilmektedir. Aynı zamanda anne ve baba adayının da genetik taramadan geçmesi istenebilir.
Tüp bebek tedavisinde embriyoların rahime tutunma öncesi yapılan genetik tanı testleri, kalıtsal tek gen hastalıkların (örneğin kromozom sayısındaki değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkan hastalıklar) embriyolarda da olup olmadığının saptanmasını sağlar.
Rahim filmi, tüp bebek tedavisine başlanmadan muhakkak çekilmesi gerekir. Tüplerin tıkalı olup olmadığını anlamak adına oldukça önemlidir. Rahim filmi ile ilgili ayrıntılı yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Genel olarak embriyoya yapılan genetik tanı testi PGT yöntemidir. Bu inceleme en az 3 günlük embriyolarda uygulanır. Anne adayından toplanan yumurtalar ve baba adayından alınan sperm örnekleri laboratuvarda döllendikten sonra 3 ila 5 gün yaşayabilen embriyolar genetik tanı testine tabii tutulabilir. Kaliteli olan embriyoların laboratuvarda yaşama süresi daha fazladır.
Tek gen hastalığının tanısı, PCR tekniği (Polimeraz Zincir Reaksiyonu) ile konulur. Embriyo hücrelerinin bir veya iki tanesi biyopsi ile alınır. Elde edilen hücreler parçalanır ve inceleme yapmak için hazırlanan genetik materyalin ortaya çıkmasını sağlayan bir solüsyon içeren test tüplerine konulur. Analiz edecek olan gen bölgesinin çoğaltılması ve gen dizisi belirleme işlemi sonrasında embriyoların hastalıktan etkilenip etkilenmediği belirlenecektir.
Kromozomlardaki sayısal ve yapısal anomalilerin genetik tanısı Floresan In Situ Hibridizasyon (FISH) tekniği ile gerçekleştirilir. Bunun için bir embriyo hücresi biyopsi ile alınır ve çekirdeği bir lam’ın üzerine sabitlenir. Bu çekirdekler oldukça önemlidir ve kromozomdaki birkaç bölgenin belirlenmesi sebebiyle laboratuvarlarda incelenir. Özel bir florasan ışıklı problar ile hibritlenir. Böylece sağlıklı embriyolar sağlıksız olanlardan ayrılabilir.
Tüm bu süreç sonrası yapılan genetik tanı testi ile tüp bebekte tedavi başarı oranı arttırılır. Ancak unutmamalı ki; yapılan genetik tanı testleri bir tarama yöntemidir. Kesin bir tanı ortaya koymak bugünün teknolojisi ile mümkün olmayıp, yüksek oranda embriyoların ne durumda olduğu sonucunu vermektedir.
Ecemiş Klinik ekibi olarak bu süreçte neler yapmanız gerektiğini ve genetik tanı testine ihtiyacınız olup olmadığını sizinle birlikte belirliyoruz. Bizimle iletişime geçmeniz halinde, tedavinizi birlikte nasıl planlaycağımızı belirleyebiliriz.