AMH ile IVF Başarısı toplumumuzda uzun süren eğitim dönemleri ve iş yaşamına atılma süresi gibi nedenlerle evlilik yaşı gecikebiliyor ve bu durumda çocuk sahibi olma yaşı da aynı doğru orantı ile erteleniyor. Kariyer ya da sosyoekonomik koşullar nedeniyle de ertelenen gebelik, ileri yaş anne adaylarında biraz daha zor olabiliyor.
Kadının yaşına bağlı orantıda olan yumurta rezervi, zaman geçtikçe azalıyor. Bu da normal yolla gebe kalma şansını düşürüyor. Bu aşamada devreye giren tüp bebek tedavisi (IVF) imdada yetişiyor ve kadınların çocuk sahibi olma şansını arttırıyor.
Özellikle yaklaşık 35 yaş sonrasında kadınlarda AMH (Anti-Müllerian Hormon) yani yumurta rezervi düşüyor. Yani kadınlarda gebe kalması için bulunması gereken yumurtalığında yer alan foliküllerin sayısının azalmış olması şansı azaltıyor. Bazı durumlarda genç kadınlarda da AMH düşüklüğü gözlemlenebiliyor. Bu durumda buna sebep olan etkenlerin araştırılması gerekiyor.
Tüp bebek tedavisinde başarı oranı erkeğin sperm kalitesine de bağlı olabilir. Bu durumda tüp bebek tedavisine (IVF) başlayacak olan çiftlerin her ikisi de bazı testlerden muhakkak geçmelidir. Tüm süreçte yanınızda olan Ecemiş Klinik ekibine güvenebilir, tedavinize bizimle başlayabilirsiniz.
Her ay düzenli bir şekilde regl olan kadınların da AMH düzeyinin yeterli olacağı anlamına gelmez. Bunun için geç olmadan muhakkak bir test yaptırmalı ve değerinizi ölçtürmelisiniz. Ya da güvendiğiniz bir kadın doğum doktoruna görebilir, ultrason ile muayene olabilirsiniz. Çünkü az sayıda yumurta rezervi olan ya da kalitesi düşük olan yumurtalara sahip kadınlarda diğer kadınlar gibi adet görür ve dışarıdan herhangi bir belirti vermeyebilir.
Tüp bebek tedavisinde AMH ile IVF başarısı oldukça önemlidir. Bir kere AMH testi yaptırdıktan sonra sonuçlara göre tüp bebek tedavisi (IVF) uygulamaya geçilebilir. Eğer çok düşük bir AMH seviyesine sahipseniz tüp bebek tedavisi (IVF) yöntem olarak değişkenlik gösterebilir. Kullanılan hormon ilaçlarının seviyeleri değişebilir.
AMH düzeyinin düşüklüğü menepoz dönemine yakın olduğunuzu da gösterir. Aynı zamanda yüksek AMH seviyesi polikistik over sendorumunun da habercisi olabilir ve asla ihmal edilmemesi gerekir.
AMH değerleri şöyle hesaplanmaktadır;
- Yüksek (AMH > 4 ng/ml)
- Normal (AMH 1,5-4 ng/ml)
- Düşük (AMH < 1,5 ng/ml)
- Çok düşük (AMH < 0,5 ng/ml)
AMH ile IVF başarısı oldukça ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Ancak yumurta rezerviniz düşük olsa dahi hamile kalma şansınızın olduğunu unutmayın ve doktorunuzla iletişime geçiniz.