Normal Doğum mu, Sezaryen mi, Nasıl Doğum Yapmalıyım, Doğumun normali - bence - anne ya da bebeğin en az travmaya uğradığı doğum şeklidir. Bu sezaryen da olabilir, normal doğum da olabilir. Buna vaktinde doğru karar vermek gerekir. Riskli gebelik durumları haricinde doğumun şekline 37. hafta da karar verilir. 37. haftadan önce verilen kararlar da bebek tam kilosunu bulamayacağı için ya da pozisyonal değişiklikler olabileceği için ya da genel de o haftalardan sonra sıkıntıya girme ihtimali bebeğin artabileceği için karar vermemek gerekir.
Peki 37. haftaya geldik öncelikle annenin çatı yapısı değerlendirilir, başın bebeğin angaje olup olmadığı değerlendirilir. Tabi ki bebeğin kilosuna göre doğum şekli karar verilir. Bebeğin kilosu genelde 3700 gramın üzerinde normal doğum tercih etmiyoruz. Çünkü 3700 gramın üzerinde "İri Bebek" tanımını kullanıyoruz. Her türlü doğum travmasına bebek açık hale geliyor. Yani bebek de doğum hasarının artma ihtimali mümkündür.
Ülkemiz de normal doğum ve sezaryen oranlarına bakıldığında normal doğum oranı %25'ler de tutulmaya çalışsa da AB ülkelerin de bu oran genel de %40'lar da bildirilmektedir. Yani her zaman bu oranı %20'lerde özetle hekim başına tutmak mümkün olmayabilir. Çünkü; normal doğum yaptırmak isteyen sürekli bir hekim eğer riskli gebelik takibi yapıyorsa tabi ki bu hasta grubunun hepsine %20 oranında normal doğurtmak çok mümkün olmayabilir. Özetle doğumun normali anne ya da bebeğin en travmaya uğradığı doğum şeklidir. Yani siz normal doğum yaptırıyorum vajini paramparça ederseniz daha sonra ilerleyen yaşlarda idrar kaçırma problemi, rahim sarkması problemi, ağrılı cinsel ilişki problemi ortaya çıkabilir. Yani siz kullanılan organa da hasar vermemeniz gerekir. Rahim ve vajen dokusunun mümkün olduğu kadar elastik olması, doğuma uygun olması gerekir.
Çok iri bebekler de epizyotomi açılsa dahi vajinal hasar tabiki son derece fazla olabilir. Sezaryenin eksilerine geldiğimizde; tabiki bir cerrahi ameliyattır. Karın içerisi açılıyor, daha sonrası için yapışıklıklar söz konusu olabilmektedir. Ancak artık günümüz de eski tip değil modifiye sezaryen dediğimiz sezaryen tipi yapılıyor ve bu tür yapışıklıklara olanak bırakmadan daha az doku hasarıyla sezaryen doğum yaptırıyoruz.