Koronavirüs Salgını (COVID-19 Hastalığı) Döneminde Hamilelik,
Hamile Kadınların Covid 19 Hastalığına Yakalanma Riski Nedir?
Viral enfeksiyon hastalıklarının (grip, soğuk algınlığı gibi), hamile kadınlarda, diğer insanlarlara göre yakalanma riski daha yüksektir. Ancak şu anda hamile kadınların Covid 19 hastalığına yakalanma şansının yüksek olup olmadığı tam olarak bilinmemektedir. Ancak yapılan çalışmalarda, Covid 19 olan hamile kadınların, viral enfeksiyon hastalıklarla aynı septomlarını taşıdığını doğrulamaktadır.
Heyecanla 9 ay boyunca bekleyen anne adayları için doğum oldukça özel bir andır. Ancak doğum öncesi yaşanan stres de doğumu olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Özellikle içinde bulunduğumuz pandemi dolayısıyla Koronavirüs sürecinde hamilelik geçiren anne adaylarının endişelenmesi gayet normaldir. Ancak bu endişenin boyutunu çok aşmadan ve kendini koruyarak geçirmek gereklidir. Normalde mutlu geçmesi gereken hamilelik döneminde pandemi durumu biraz gölge düşürse de her şeyi kötüye yormamak gereklidir. Bu Koronavirüs sürecinde hamilelik geçiren hem anne, hem de bebeğin sağlığı sağlığı için oldukça önemlidir.
Kendinizi ve Ailenizi COVID-19'dan Koruyun
Şu anda bildiklerimize dayanarak, hamile insanlar , hamile olmayan insanlara kıyasla COVID-19'dan kaynaklanan ciddi hastalık riski altında olabilir. COVID-19'lu gebelerde erken doğum gibi olumsuz gebelik sonuçları riski artabilir. Bu nedenle, hamileyseniz, hastalanma riskinizi azaltmaya dikkat etmelisiniz. Kendinizi korumak için ve COVID-19'a neden olan virüsün yayılmasını azaltmak için;
- Mümkün olduğunda başka insanlarla etkileşimin azalması, kalabalıklardan uzak durulması,
- Başka insanlarla etkileşim halinde olunması durumunda, bulaşı önlemek için gerekli tedbirlerin alınması,
- Covid 19 belirtileri, grip belirtileri gösteren insanlardan kesinlikle uzak durulması,
- Virüsün temas yoluyla bulaştığını unutmamak gerekir. Maske takılması, ellerin sabunla yıkanması, alkol bazlı el dezenfektanlarının kullanılması gibi korunma ve hijyene önem verilmesi gerekmektedir.
- Genel olarak, etkileşimi ne kadar azaltırsanız, tedbirleri gerektiği gibi alırsanız Covid 19 alma ve yayma riskiniz o kadar düşük olur.
Tüm sağlık merkezleri mevcut duruma göre gerekli önlemleri almış durumdadır. Özel klinikler, muayenehaneler ve poliklinikler de aynı şekilde pandemi sürecinin risklerini en aza indirgemek için çalışmalar yapmaktadır. Özellikle planlanan dönemlerdeki gebelik muayeneleri olabildiğince kısa tutulmakta. Düşük riski olan, çoğul gebelik yaşayan ya da yüksek riskli gebe olan kadınlar için ise extra bir önlem alınması gereklidir.
COVID-19 Pandemi Sırasında Doğum Yerleri
Eğitimli sağlık profesyonellerinin gözetimi altında bebeğinizi doğurmak her zaman en güvenlidir. Bebeğinizi doğuracak en iyi yer hakkında sorularınız varsa, bunları sağlık uzmanınızla görüşünüz.
COVID-19 Anneden Bebeğe Bulaşır mı?
Koronavirüs sürecinde hamilelik geçirmek elbette zor. Ancak yapılan çalışmalar henüz anneye virüs bulaşsa bile bebeğe geçip geçmeyeceğini net olarak bildirmiyor. Edinilen son bilgiye göre Covid-19 virüsü vajinal akıntıda, kordon kanında ya da anne sütünde rastlanmadığı yönünde. Aynı zamanda amniyotik sıvıda ve plasentada da Covid-19’a dair bir bulgu bulunmamaktadır.
Anne sütü birçok hastalığa karşı koruma sağlar ve çoğu bebek için en iyi beslenme kaynağıdır. COVID-19'lu annelerin virüsü anne sütündeki bebeklere yayıp bulaştıramayacağından emin değiliz, ancak mevcut sınırlı veriler bunun olası olmadığını gösteriyor.
COVID-19 Olduğundan Şüphe Duyulan ya da Enfekte Olan Annelerin Yenidoğan Bebekleri
- COVID-19'un yenidoğanlara yönelik riskleri hakkında hala çok şey bilinmemektedir.
- Yenidoğan bebekler, enfekte bir kişiyle yakın temas ederse, COVID-19'a neden olan virüs bulaşabilir.
- “ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri” verilerine göre, bazı bebeklerin doğumdan kısa bir süre sonra pozitif test sonuçları çıkmıştır. Bu bebeklerin virüsü doğumdan önce, doğum sırasında veya doğumdan sonra alıp almadığı bilinmemektedir.
- Yine“ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri” verilerinde, COVID-19 pozitif test sonucu olan bebeklerin çoğunda hafif semptomlar görüldü veya hiç semptom göstermedi ve tamamen iyileşti. Bununla birlikte, ciddi hastalığı olan yenidoğanların birkaç raporu olduğunu belirtmektedirler.
- Erken doğumlarda pozitif test sonucu bulunan annelerin bebeklerinde bazı sağlık sorunları görülmüştür. Ancak b sorunların net olarak Covid 19 hastalığından kaynaklandığı bilinmemektedir.
COVID-19 Salgını Sırasında Bebekler İçin Güvenli Uyku
COVID-19 salgını sırasında, bebeklerin ebeveynleri, bebeklerinin uyku uygulamalarını etkileyebilecek artan stres ve yorgunluk yaşayabilir. Güvenli uyku, COVID-19 salgını da dahil olmak üzere bebekleri sağlıklı tutmanın önemli bir parçasıdır.
Gebelik Döneminde Gerekli Önlemleri Alın
- Hamilelik döneminde doktor kontrolleri aksatmayınız.
- İnsanlarla olan etkileşimler mümkün olduğunca sınırlandırınız.
- Diğer insanlarla zorunlu olacak etkileşimlerde gerekli önlemler alınız.
- Aldığınız ilaçlardan emin olunuz.
- COVID-19 salgını sırasında sağlık uzmanınızla nasıl sağlıklı kalacağınız ve kendinize nasıl bakacağınız hakkında konuşun.
- Endişe ve sorunlarınızı sağlık uzmanızla paylaşınız.
- Hamilelik dönemini uzman takibi ile yapmıyorsanız, en yakın sağlık merkezine başvurunuz.
- Covid 19 hastalığı belirtileri gösteriyorsanız, yada hastalandığınızı düşünüyorsanız 24 saat içinde uzmanızın yada sağlık merkezinizle iletişime geçiniz.
- Acil tıbbi bir durum varsa, derhal sağlık yardımı isteyiniz
- Mutlaka Covid 19 alma riskinizi en aza indirmek için gerekli bilgileri edininiz.
Tüp Bebek Tedavisini Olumsuz Etkileyen Faktörler arasında stres önemli bir rol oynuyor. Stresle başa çıkmanın yollarını ve tüm detayları tıklayarak öğrenebilirsiniz. Ecemiş Klinik olarak bu süreçte yanınızda olduğumuzu hatırlatır, sağlıklı günler dileriz.
Anne Olmak İçin Geç Kalmayınız...