Gebelikte Sık Ortaya Çıkan Şikayetler ile Bulantı-kusma, Gebeliğin ilk 3 ayında hormonal etki ile özellikle sabahları görülür. Yataktan kalkmadan bisküvi, kızarmış ekmek gibi kuru yiyecekleri yemek; az ve sık yemek; kızartmalar ve soslu yemekler yememek; maden suyu, haşlanmış patates, pilav, yoğurt, tuzlu leblebi gibi yiyecekleri tüketmek yararlı olabilir. Genellikle 3. aydan sonra azalarak kaybolur.
● Akıntı: Normalde gebelikte hormonal etkiye bağlı şeffaf, kokusuz ve kaşıntı ile birliktelik göstermeyen bir akıntı görülebilir. Gebelikte günlük iç çamaşırı değiştirmek, tuvalet temizliğinin önden arkaya doğru ve sadece suyla yapılması ve vajenin içinin yıkanmaması gibi genel hijyen kurallarına uyulması önerilir.
● Sık idrara çıkma: Gebeliğin ilk yarısında böbrek kan dolaşımında değişme ve hormonal etki ile ikinci yarısında ise bebeğin idrar kesesine basısı sebebiyle sık idrara çıkma isteği görülebilir. İdrar yaparken yanma ve idrar renginde değişiklik enfeksiyon belirtileridir.
● Varis oluşumu: Büyüyen rahmin basısına bağlı bacaklarda, büyük ve küçük dudaklarda (labium majus ve minus) varisler oluşabilir. Varis oluşumunu azaltmak için uzun süre ayakta durmaktan kaçınmak, varis çorabı giymek, bacakları yükseğe kaldırarak dinlendirmek ve bacak egzersizleri yapmak tavsiye edilebilir.
● Bacak krampları: Gebelikte mineral dengesinde bozulma sonucu ortaya çıkar. Bacak masajı, sıcak uygulama ve ani germe hareketlerinden kaçınılması önerilir.
● Kabızlık ve hemoroid: Hormonal etki ile mide ve barsak hareketlerinin yavaşlaması ve büyüyen rahmin basısı sebebiyle gelişir. Bol sıvı alımı, çiğ sebze-meyve tüketmek ,tuvalet ihtiyacını ertelememek, düzenli yürüyüş yapmak ve demir ilaçlarını bol su ile tok karnına almak bu sorunun şiddetini azaltabilir.
● Memelerde hassasiyet: Destekli ve uygun ölçülerde sütyen kullanımı ve soğuk uygulama önerilebilir.
● Vücutta şişlik (ödem): Hormonal etkiye bağlı vücutta su tutulması sonucu oluşur. Gebeliğin geç dönemlerinde sadece bacaklarda olan ödem tedavi gerektirmez. Ödem sabahları yüz, el ve bacaklarda oluyorsa doktor kontrolü gereklidir. Ödem oluşumunu azaltmak için uzun süre ayakta durmamak, sıkı giysiler giymemek ve bacakları yükseğe kaldırarak dinlendirme tavsiye edilebilir.
Anne Olmak İçin Geç Kalmayınız...