Dış gebelik, rahmin dışında (rahim) büyüyen herhangi bir hamileliktir. Normal bir hamilelikte, yumurta spermi (döllenmiş) fallop tüpünde karşılar ve embriyo (döllenmiş yumurta) tüpün içinden uterusa geçer. Orada bir kez, embriyo implantlar (ekler) ve bir bebeğe dönüşür. Bir embriyo bağlamaya başlar ve rahim dışında herhangi bir yerde büyümeye başlar, buna dış gebelik denir. Dış gebelik sağlıklı değildir ve eğer büyümeye devam ederse, hamile kadının hayatını tehlikeye sokabilir. Dış gebeliğin erken tespiti ve tedavisi son derece önemlidir.
Dış gebelik için en yaygın yer fallop tüpüdür. Aynı zamanda, over, serviks veya karın içinde başka bir yerde Dış gebelik bulmak da mümkündür. Dış gebelik uygun şekilde tedavi edilmezse çok tehlikeli veya hatta hayati tehlike arz edebilir.
Dış gebelik neden olur?
Dış gebelik geçiren birçok kadının belirgin bir risk faktörü yoktur. Bununla birlikte, bir kadın dış gebelik geçirme olasılığı daha yüksek olabilir:
– pelvis ya da karın bölgesinde ameliyat vardı (göbek)
– cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon geçirdi
– endometriozise sahiptir, rahminizi çizen dokunun başka yerlerde büyüdüğü bir durumdur.
– sigara içiyor
geçmişte fertilite tedavisi vardı
daha önce ektopik gebelik geçirdi
yerinde intrauterin cihaz (GİB) ile hamile kaldı
Doktorlar dış gebelikleri nasıl teşhis eder?
Kan testleri ve ultrason taramalarının bir kombinasyonu doktorunuzun dış gebeliği teşhis etmesine yardımcı olabilir. Kan gebeliği testi, hamilelik hormonunun (insan koryonik gonadotropin veya hCG) kanda ne kadar olduğunu ölçer. Bu “hCG seviyesi” genellikle seviyenin normal olarak yükselip yükselmediğini görmek için bir kereden fazla ölçülür. Alt karın ultrasounds, gebeliğin uterusun içinde mi yoksa dışında mı olduğunu gösterir. Bir kadının dış gebelik için risk faktörlerinden herhangi biri varsa, hamile olduğunu bildiği anda değerlendirilmesinde önemlidir.
Anne Olmak İçin Geç Kalmayınız...